Múzeum ľudovej umeleckej výroby

Dlhá 8, Stupava
Záhorie
www.uluv.sk/

Popis : 

Múzeum ľudovej umeleckej výroby (ďalej len „MĽUV) si ÚĽUV založil v decembri 2008 a nasledujúce roky do jeho fondov previedol desiatky tisícov predmetov, ktoré jeho zamestnanci od 50tych rokov 20. storočia nadobudli z tradičného ľudového prostredia, zo sortimentu vyrobeného pod hlavičkou ÚĽUV, alebo sami vytvorili (fotografie, krojová dokumentácia).
Múzeá svojimi zbierkami pomáhajú ľuďom dopátrať sa odpovede na večnú otázku: „Kto sme, odkiaľ prichádzame a kam smerujeme?“ To je zadanie verejnosti múzeám, pre ktoré ich financuje. Zbierky múzeí dokopy – ako médiá historickej pamäti – majú vypovedať o nás a našom skutočnom svete, znovu ho sprítomňovať prostredníctvom autentickej dokumentácie a to v kvalitatívnej rovine, ktorá je výsledkom vedeckého poznania. MĽUV má svoje nezastupiteľné miesto v, na Slovensku jedinečnej, špecializácii na ľudovú umeleckú výrobu a ÚĽUV. Zameriava svoju pozornosť na prejavy toho kto sme prezentované výrobnými zručnosťami (z rozmanitých prírodných materiálov) a estetickým cítením (spojenie úžitkovosti s krásou) spätým s ľudovou výtvarným prejavom.
Múzeum chce svojim fondmi dokumentovať a následne v budúcnosti rekonštruovať inšpiratívny príbeh ručnej práce, používania a umného spracovania prírodných materiálov z miestnych zdrojov (ekológia v praxi), spájania funkčnosti s krásou, tradícií s invenciou. Príbeh vývoja prvkov ľudovej kultúry pretavených do ručne vyrobených úžitkových vecí - ich posun, životaschopnosť v meniacom sa svete 20. a 21. storočia, s akcentom na pôsobenie ÚĽUV v tejto oblasti.

  

©uluv.sk

Múzeum ľudovej umeleckej výroby

Najlepšie zľavy v Bratislave a okolí

Bratislava CARD City&Region je oficiálnou destinačnou turistickou kartou, ktorá vám umožňuje spoznať a zažiť to najlepšie, čo mesto Bratislava a región ponúkajú.
  • voľný vstup do múzeí a galérií
  • bezplatná prehliadka
  • neobmedzená doprava
  • ďalšie zľavy do výšky 50%
Kúpiť online


Instagram

#bratislavaregion
Sleduj @bratislavaregion.travel a vlož do svojich fotiek hashtag #bratislavaregion.
Najlepšie fotky pridáme na náš účet!
Viac z Instagramu