Múzeum farmácie - lekáreň U červeného raka

Michalská 26, Bratislava
Bratislava
02/5413 1214

Popis :

Otvorené: denne okrem pondelka


utorok - piatok     10:00 h – 17:00 h 
sobota – nedeľa 11:00 h – 18:00 h


Vstupné:


Vstupenka platí aj pre Múzeum zbraní - Michalská veža 


plné vstupné:  4,30 €  
zľavnené vstupné (deti, študenti, dôchodcovia):  2,50 €  


rodinné vstupné:  8,60 € deti do 14 rokov    

školské skupiny (najmenej 10 osôb v skupine) 1,30 € na osobu  

ZĽAVY: 


Bratislava City Card 50 % z plného vstupného


Bratislavská mestská karta 20 % (neplatí pre rodinné vstupné a školské skupiny)


 


Múzeum farmácie - lekáreň U červeného raka


Expozícia Múzea farmácie je umiestnená v časti priestorov bývalej lekárne U červeného raka na prízemí barokového meštianskeho domu. Ten bol vstavaný do barbakanu Michalskej brány s priľahlou priekopou. V 18. stor. bolo priečelie domu klasicisticky upravené a doplnené kamenným rokokovým portálom. Na priečelí sa nachádzajú pôvodné vývesné štíty lekárne s kovovou akantovou ornamentikou a rakom z konca 19. stor. od bratislavskej kováčskej firmy Márton.


Pôvodná lekáreň U červeného raka sa spomína už v 16. stor. a nachádzala sa v piatich miestnostiach  od druhej polovice 18. stor. až do jej zrušenia a odovzdania pre múzejné účely v roku 1953.


Súčasná expozícia sprístupňuje históriu farmácie  v Bratislave v prvej z troch miestností. Vstupná miestnosť je vybavená  nábytkovým zariadením z pôvodnej lekárne U červeného raka. Empírová zostava z moreného duba je umiestnená po obvode troch stien doplnená je pracovnou tárou a stojanom na ručné  váhy. Vybavenie dopĺňajú fajansové, kameninové, drevené, porcelánové a sklenené nádoby na uchovávanie liečiv z obdobia od druhej polovice 18. stor. do polovice 20. stor. Atmosféru  miestnosti dotvárajú barokovo-klasicistické maľby s tematikou liečiteľstva s balustrádou a tromi figurálnymi kompozíciami na klenbe.


Farmaceutická zbierka s 8 500 predmetmi a 2 880 zväzkami starej farmaceutickej literatúry patrí k najpočetnejším v múzeu a je jedinečnou svojho druhu na Slovensku. Obsahuje pôvodné súčasti zariadenia lekární, najstaršie pochádzajú už zo 16. storočia. Barokový a klasicistický nábytok a väčšinu fajansových, kameninových, sklenených, drevených a cínových nádob na uchovávanie liečiv vyrobili na území Slovenska. Z remeselníckych dielní na našom území pochádzajú i najstaršie dispenzačné obaly, jednoduché pomôcky na výrobu liečivých prípravkov, laboratórne náčinie a kovové vývesné štíty. Až do počiatkov unifikácie lekární v druhej polovici 19. storočia, prispievali tak výrobcovia k osobitému, svojskému charakteru každej jednotlivej lekárne.


Zachovaná literatúra svedčí o odbornej úrovni lekárnikov, usilujúcich sa osvojovať najnovšie poznatky. Medzi literatúrou  zo 16. storočia sa nachádza i originálne vydanie Paracelsových spisov z roku 1574. Z polovice 18., storočia pochádza prvý celouhorský štvorjazyčný sadzobník liečiv, vydaný v roku 1745 tlačou v Bratislave pod názvom „ Taxa pharmaceutika posoniensis“ významný najstaršou slovenskou farmaceutickou terminológiou.


foto © citylife.sk

Múzeum farmácie - lekáreň U červeného raka

Najlepšie zľavy v Bratislave a okolí

Bratislava CARD City&Region je oficiálnou destinačnou turistickou kartou, ktorá vám umožňuje spoznať a zažiť to najlepšie, čo mesto Bratislava a región ponúkajú.
  • voľný vstup do múzeí a galérií
  • bezplatná prehliadka
  • neobmedzená doprava
  • ďalšie zľavy do výšky 50%
Kúpiť online


Instagram

#bratislavaregion
Sleduj @bratislavaregion.travel a vlož do svojich fotiek hashtag #bratislavaregion.
Najlepšie fotky pridáme na náš účet!
Viac z Instagramu