Mestské múzeum a galéria Holíč

Zámocká 391/2, Bernolákova 3, Holíč
Záhorie

V období mimo letnej turistickej sezóny (október - apríl) je Mestské múzeum zatvorené.

Múzeum v Holíči bolo otvorené v roku 1992 ako vysunutá expozícia Záhorského múzea v Skalici, ktorá zahŕňala zbierku keramiky. Nachádzalo sa v jednej z historických manufaktúrnych budov, ktoré dal v roku 1755 postaviť František Štefan Lotrinský, manžel Márie Terézie. V roku 2005, kedy si mesto Holíč pripomenulo 800. rokov od prvej písomnej zmienky o Holíči, vtedajšom Wyware, prešlo múzeum zásadnou premenou.
V roku 2009 prišlo k schváleniu štatútu Mestského múzea v Holíči, ktorého zriaďovateľom sa stalo mesto Holíč.

V tomto istom roku bolo múzeum zapísané do Registra múzeí a galérií, ktorý vedie Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky. V roku 2010 bolo múzeum presťahované do novoopravenej časti Holíčskeho zámku, kde je v súčasnosti situované. V roku 2012 bol schválený Mestským zastupiteľstvom v Holíči nový štatút Mestského múzea a galérie v Holíči. Dôvodom na zmenu štatútu bolo rozšírenie Mestského múzea v Holíči o galériu v budove bývalej manufaktúry na výrobu fajansy.

Mestské múzeum v Holíči má vlastivedný charakter a zameriava sa na dokumentáciu dejín, etnografiu mesta, umeleckú oblasť a osobnosti, ktoré sa tu narodili a pôsobili. Múzeum tvorí niekoľko sekcií, ktoré sa zaoberajú históriou mesta Holíč. V mestskom múzeu sa nachádza expozícia cechov a remesiel. Predmety predstavujú dary od niekoľkých darcov. Najväčšiu časť múzeu daroval Jaroslav Prilučík, ktorý bol mäsiarsky majster.

Súčasťou expozície sú repliky výrobkov holíčskej fajansy od keramikárov Petra Poláka a Hany Potančokovej. I keď ide len o repliky miestnych keramikárov sú veľmi kvalitné a návštevník si na základe nich môže urobiť predstavu ako holíčska fajansa vyzerala. Peter Polák svojou výrobou zachováva tradíciu výroby holíčskej fajansy a je majiteľom certifikátu Regionálneho produktu Záhorie.  Mestské múzeum obohacujú aj makety historických objektov mesta, ktorých autorom je Jozef Kuruc. Je tak možné vidieť zámok a jeho vtedajší areál a pamiatky mesta Holíč v pôvodnom stave. Dôležitou súčasťou múzea sú kópie rytín z roku 1801 od majstra Leopolda Schmalhofera, na ktorých je vyobrazený Holíč a Holíčsky zámok.

Celým priestorom múzea nás sprevádzajú obrazy, ktoré do múzea daroval holíčsky neprofesionálny maliar Otto Kroupa. Na svojich obrazoch zachytáva najstaršie časti mesta - Betlehém, Chalupy, kaplnku sv. Floriána, Loretánsku kaplnku, kostoly, židovskú synagógu, Veterný mlyn a zámok. Maľby umiestnené v múzeu prezentujú prierez jeho 60 ročnou výtvarnou tvorbou.

Na stope a stenách v niektorých miestnostiach, ktoré slúžia pre účely múzea sa nachádzajú odkryté fragmenty nástenných malieb, ktoré sa podarilo objaviť pri poslednej rekonštrukcii a následne boli zakonzervované. 

MESTSKÁ GALÉRIA V HOLÍČI

Mestská galéria v Holíči vznikla v roku 2012 so sídlom v priestoroch jedného z objektu bývalej manufaktúrnej budovy tzv. Fajansy na Bernolákovej ulici. Počas svojej existencie jej múry hostili niekoľko výstav umelcov nielen z regiónu.

V období od mája do septembra sa v nej každoročne koná veľká výstava, ktorá svojou témou súvisí s históriou mesta Holíč. V roku 2011 prebehla výstava František Štefan Lotrinský Holíčska fajansa a kamenina. V roku 2013 to bola výstava holíčskej rodáčky Oľgy Bartošíkovej, či výstava kronikára so štetcom Ottu Kroupu. V roku 2015 sa konala výstava Barbory Okasovej s názvom Umenie milovať. O rok neskôr priestory galérie hostili výstavu s názvom Premeny života v Habsburskej monarchii v období panovania Márie Terézie. V roku 2017 prebehla výstava, ktorá mapovala dlhú profesionálnu kariéru holíčskeho rodáka Ivana Galamboša s názvom Z reštaurátorskej tvorby Ivana Galamboša – významného holíčskeho rodáka. Rok 2019 sa niesol v znamení dvoch veľkých výstavných projektov. Prvou bola výstava Modrotlač – obnova tradície a výstava Lichtenštajnské kniežatstvo a jeho kniežací dom von zu Liechtenstein v kontexte našich dejín a súčasnosti.

V roku 2020 získala galéria nové výstavné priestory v novozrekonštruovanej hospodárskej budove tzv. ľavý depozit.      

Prevádzková doba je závislá na aktuálnej výstave.

Mesto Holíč si vyhradzuje právo zmeniť prevádzkovú dobu Mestského múzea a galérie v Holíči. Počas kultúrnych podujatí môže prísť k úprave okruhov a čase otvorenia a tiež cien vstupov. 

Mesto Holíč si vyhradzuje právo meniť prevádzkovú dobu galérie v prípade šíriacej sa pandémie koronavírusu COVID-19 v zmysle vydaných protiepidemiologických opatrení na území SR.


Kontakty:


Turisticko - informačné centrum, Bratislavská 6, Holíč     +421 34 32105 82

(október - apríl)

Turisticko-informačné centrum,    Zámocká 2, Holíč        +421 907 657 884

(máj - september)

e-mail:

veronika.chnupkova@holic.sk,

katarina.stasakova@holic.sk,

tikholic@holic.sk


Mestské múzeum a galéria Holíč

Najlepšie zľavy v Bratislave a okolí

Bratislava CARD City&Region je oficiálnou destinačnou turistickou kartou, ktorá vám umožňuje spoznať a zažiť to najlepšie, čo mesto Bratislava a región ponúkajú.
  • voľný vstup do múzeí a galérií
  • bezplatná prehliadka
  • neobmedzená doprava
  • ďalšie zľavy do výšky 50%
Kúpiť online


Instagram

#bratislavaregion
Sleduj @bratislavaregion.travel a vlož do svojich fotiek hashtag #bratislavaregion.
Najlepšie fotky pridáme na náš účet!
Viac z Instagramu