Kaplnka svätej Barbory, patrónky baníkov

Marianka, Karpatská ulica
Záhorie

Popis:

Významné obdobie baníckej histórie obce Marianka, ktoré dokázateľne siaha už do druhej polovice XV. až prvej polovice XVI. storočia a končí ukončením ťažby a spracovania bridlice v prvých rokoch XX. storočia a prevádzkou kameňolomu v roku 1993, by si pokojne zaslúžilo prívlastok kultové miesto, ktoré by pripomínalo túto významnú kapitolu dejín obce a zároveň by slúžilo pre stretnutia členov a sympatizantov Spolku Permon Marianka z príležitostí baníckych udalostí a sviatkov (10. august - Deň obetí banských nešťastí, 4. december - sviatok sv. Barbory a pod.).

Výbor Spolku Permon Marianka na svojom zasadnutí 5. 11. 2009 v kontexte 150 rokov od od začatia priemyselnej ťažby a spracovania bridlice v Marianke rozhodol iniciovať stavbu kaplnky svätej Barbory so sochou patrónky baníkov. V období od 5. 12. 2009 do 31. 3. 2010  zorganizoval spolok verejnú zbierku, ktorou sa podarilo získať finančné prostriedky na výstavbu kaplnky a informačnej tabule.

Kaplnka je postavená na mieste bývalej „šifrovej jamy“ v Panskom lese (pri trafostanici).

Za účasti pozvaných hostí a obyvateľov obce sa slávnostné odhalenie a požehnanie kaplnky sv. Barbory konalo v sobotu 20. novembra 2010. Kaplnku požehnal  P. Mgr. Marek Ján Chryzostom Vadrna CCG, kaplán Farnosti Narodenia Panny Márie v Marianke.

Pri kaplnke sv. Barbory bola 18.8.2011 osadená infotabuľa ako zastavenie Slovenskej banskej cesty, označená ako Lokalita 1/5 Marianka. Ústredným motívom je pohľadnica bane na ťažbu a spracovanie bridlice z roku 1905, doplnená textom v slovenskom, anglickom a nemeckom, niekoľkými fotografiami. 

Pripravil a fotografie:

Jozef Kráľ

Spolok Permon Marianka

www.marianka.eu

Kaplnka svätej Barbory, patrónky baníkov

Najlepšie zľavy v Bratislave a okolí

Bratislava CARD City&Region je oficiálnou destinačnou turistickou kartou, ktorá vám umožňuje spoznať a zažiť to najlepšie, čo mesto Bratislava a región ponúkajú.
  • voľný vstup do múzeí a galérií
  • bezplatná prehliadka
  • neobmedzená doprava
  • ďalšie zľavy do výšky 50%
Kúpiť online


Instagram

#bratislavaregion
Sleduj @bratislavaregion.travel a vlož do svojich fotiek hashtag #bratislavaregion.
Najlepšie fotky pridáme na náš účet!
Viac z Instagramu