Krížová cesta v Marianskom údolí

Krížová cesta, Marianka
Záhorie

Popis:

V tesnej blízkosti Bratislavy navštívime najstaršie mariánske pútnicke miestona Slovensku – Marianku, ktorá sa nachádza na medzinárodnej mariánskej turistickej trase Mariazell – Czenstochowa. Putujú sem tisíce veriacich z domova i zo zahraničia, najmä v čase Mariánskej púte v septembri. História pútnického miesta sa začala v roku 1377 položením základného kameňa kostola a zverením pútnickeho miesta Rádu pavlínov. V roku 1380, keď bol kostol dostavaný, ten istý kráľ slávnostne preniesol milostivú sošku Madony s Ježiškom z 13. storočia na hlavný oltár. Krížová cesta je umiestnená v prírodnej scenérii zalesneného úbočia po ľavej strane Marianskeho potoka (predtým Kláštorného potoka) nad Lurdskou jaskyňou v tvare venca.

Krížovú cestu tvorí 14 zastavení, z toho 13 kaplniek, každá je odlišná slohom. Darcov pripomínajú tabuľky na jednotlivých kaplnkách. V kompozíciách jednotlivých zastavení je umiestnených spolu 50 sôch v životnej veľkosti, z toho 45 sôch dospelých a 5 sôch detí. Sochy zhotovil a dodal ateliér "Bohumil Bek" z Kutnej Hory. Keď sa bližšie pozrieme do tvárí sôch, zistíme, že sochár majstrovsky zvládol svoju úlohu. Porovnaním jednej fotografie z vystavenia sôch a skutočnosťou zistíte, že pri XII. zastavení v teréne pri krížoch chýbajú sochy Panny Márie a sv. Jozefa. Vzhľadom k tomu, že v teréne by boli vystavené poveternostným vplyvom a vandalizmu, sú uložené v priestore farského úradu.

Položenie základného kameňa bolo jedným z bodov programu slávností 900 - ročného jubilea sošky Panny Márie Tálenskej, 15. septembra 1930.

Foto: Jozef Kráľ


Krížová cesta v Marianskom údolí

Najlepšie zľavy v Bratislave a okolí

Bratislava CARD City&Region je oficiálnou destinačnou turistickou kartou, ktorá vám umožňuje spoznať a zažiť to najlepšie, čo mesto Bratislava a región ponúkajú.
  • voľný vstup do múzeí a galérií
  • bezplatná prehliadka
  • neobmedzená doprava
  • ďalšie zľavy do výšky 50%
Kúpiť online


Instagram

#bratislavaregion
Sleduj @bratislavaregion.travel a vlož do svojich fotiek hashtag #bratislavaregion.
Najlepšie fotky pridáme na náš účet!
Viac z Instagramu