Noc múzeí a galérií

19.5. 201811:35
19.5. 201811:35
Bratislava
Bratislava
www.nocmuzei.sk

Tretia májová sobota – 19. mája 2018 – bude opäť patriť múzeám a galériám, ktoré sa už po štrnásty raz zapoja do celoeurópskeho podujatia Noc múzeí a galérií. Do neskorých večerných hodín pripravujú  zbierkotvorné inštitúcie zaujímavé výstavy, autorské výklady, tvorivé dielne, animácie, prehliadky a ďalší   program vo viac ako 100 lokalitách na Slovensku.   


Podujatie organizuje Zväz múzeí na Slovensku v spolupráci so Slovenským národným múzeom, ktoré je zároveň hlavným koordinátorom múzeí a galérií v Bratislave. Inštitúcie v hlavnom meste spolupracujú

na prezentačných aktivitách, zdieľajú otváracie hodiny, jednotné vstupné 2 € (platí sa len v prvom navštívenom múzeu/galérii) a pod. Pre XIV. ročník organizátori v spolupráci Bratislavským samosprávnym krajom, Bratislavskou integrovanou dopravou, Dopravným podnikom Bratislava, Železničnou spoločnosťou Slovensko a Železničným múzeom SR opäť pripravili prepojenie Bratislavy a regiónu špeciálnou bezplatnou dopravou smerom na Malacky, Záhorie a Senec.


Novinkou Noci v bratislavskom regióne je spojenie s dvoma festivalmi festivalom BraK (Bratislavský knižný festival), v rámci ktorého sa v niekoľkých galériách predstaví to najlepšie z oblasti knižnej ilustrácie a WhatCity? Na Mickiewičke, ktorý má ambíciu prepájať a zlepšovať komunitný a kultúrny život obyvateľov hlavného mesta. Okrem exkluzívnych kurátorských prehliadok Slovenského múzea dizajnu a iných zaujímavých aktivít tu bude pripravený aj infostánok Noci múzeí a galérií 2018. Medzi „stálice“ takmer 40 múzeí a galérií v kraji tohto roku pribudlo Múzeum colníctva a finančnej správy (spolu so SNM-Múzeom kultúry Chorvátov na Slovensku ho možno navštíviť historickým parným vlakom v Devínskej Novej Vsi) a Miniexpozícia ťažby a spracovania bridlice v Marianke. Pre milovníkov vojenskej histórie sú tradične otvorené bunkre Petržalského opevnenia z II. sv. vojny s dobovým programom. Múzeum mesta Bratislavy oslavuje 150. výročie svojej existencie aj svetelnou show na priečelí Starej radnice. Storočnicu od vzniku prvej ČSR si v Múzeum obchodu v Múzejnom pivovare pripomenú koncertom „československé blues“. Malokarpatské múzeum v Pezinku pripravilo tematické prechádzky mestom (architektúra Pezinka a židovské pamiatky). Mestské centrum kultúry Malacky otvorí novú výstavu o rodine Pálffyovcov v Malackom kaštieli. Rodiny s deťmi SNG pozýva do v Pezinka Cajly Schaubmarov mlyn na nočný pochod, odkaľ možno pokračovať na Hrad Červený Kameň, dozvedieť sa o tamojších „naj“.

Do podujatia sa zapájajú inštitúcie aj v ďalších slovenských mestách. Tradíciou sa stala Košická múzejná noc, spoločne postupujú múzeá a galérie v Banskej Bystrici a vo Zvolene (zdieľajú dopravné  prepojenie). Novinkou sú spoločné aktivity múzeí a galérií v Nitre a v Kremnici. Regionálne múzeá a galérie sa zameriavajú predovšetkým na prezentáciu špecifík regiónu tradičnými formami: tvorivé dielne, ukážky remesiel a ľudových zvykov. Mnohé ponúkajú program zdarma či za spoločné vstupné.


Do Trnavy Galérie Jána Koniarka priláka bezplatná prehliadka expozícií Kopplovej vily a Synagógy. Vlastivedné múzeum v Galante v spolupráci s MKS Galanta pripravilo výstavu Od chmeľu k pivu s ochutnávkou piva Urpiner. Vojenské historické múzeum Piešťany prevedie výstavou „Legionári – naši hrdinovia Veľkej vojny 1914 – 1918“. Koordinátora kultúrnych inštitúcií v nitrianskom kraji prevzalo Mesto Nitra. Slovenské poľnohospodárske múzeum tu ponúka jazdu na Nitrianskej poľnej železnici. V areáli Tekovského hradu možno vidieť ukážky sokoliarstva, divadlo „Divadelný rebriňák“, či vysunutú expozíciu Vodný mlyn v Bohuniciach. V Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi v trenčianskom kraji budú prezentácie cechových dní, oživených remesiel a pod. Prehliadku rodného domu M. R. Štefánika obohatí scénický výstup „Za hviezdami na Tahity so Štefánikom a ochutnávkou exotického nápoja z Tahity. Mestské múzeum v Starej Turej si za tému Noci vybralo Osudové osmičky v našich dejinách (1848 – 1988), s premietaním filmov Masaryk, Dubček, Válek. Renesančný kaštieľ Zemianske Kostoľany sa vráti do stredoveku a návštevníkov zoznámi s uplatnením dobového práva. V Obecnom múzeu v Nedožeroch-Brezanoch ponúknu príbehy nových zbierkových predmetov a ukážky spracovania textilných vlákien.

Návštevníkom banskobystrického kraja sprístupnia protiletecké kryty pod hradným vrchom vo Fiľakove. Novohradské múzeum v Lučenci sa zameria na výnimočnú históriu tamojších sklárni. V Banskom múzeu
v Banskej Štiavnici doplnia prehliadku expozícií veľkou „pátracou akciou“. Nevšedný zážitok sľubujú múzea v Kremnici: Múzeum mincí a medailí, Múzeum gýča, či Mestský hrad, s mimoriadne otvorenou vyhliadkovou vežou, či expozícia dejín lyžovania na Slovensku.

V Košickom regióne v Miklušovej väznici sa bude veselo i vážne hovoriť o košických katoch, v Banskom múzeum v Gelnici zas sfárať do štôlne Jozef. Vihorlatské múzeum sa pripája rozšíreným nedeľným programom v Kaštieli alebo v Múzeu v prírode. Múzeum v Rožňave v podobnom duchu pripravuje niekoľkodňové podujatie (v sobotu jazda na banskom vláčiku). Šarišské múzeum v Bardejove sprístupnení Historickú radnicu v piatok a Múzeum ľudovej architektúry Hrnčiarskou nedeľou. Program Na ceste na Hrade Ľubovňa pripomenie dohodu uhorského a poľského kráľa z čias protitureckých bojov, v Kežmarku bude otvorený hrad a Múzeum meštianskej bytovej kultúry. Galéria Lomnica známa ako galéria, v ktorej sa dá bývať, ponúka zážitkové jazdy na veteránoch, živé sochy a pod.






Zapojené múzeum/galéria  Kraj  Mesto / obec  
Archeologické múzeum SNM, BratislavaBratislavskýBratislava
Banícke múzeum v RožňaveKošickýRožňava
Dom ľudového bývania v ŠaliNitrianskyŠaľa
Galéria Jána Koniarka v TrnaveTrnavskýTrnava
Galéria Márie Medveckej v TvrdošíneŽilinskýTvrdošín
Galéria Nedbalka, BratislavaBratislavskýBratislava
Galéria umenia Ernesta Zmetáka v Nových ZámkochNitrianskyNové Zámky
Gemersko - malohontské múzeum v Rimavskej SoboteBanskobystrickýRimavská Sobota
Historické múzeum SNM, BratislavaBratislavskýBratislava
Horehronské múzeum v BrezneBanskobystrickýBrezno
Hrad Modrý Kameň, SNMBanskobystrickýModrý Kameň
Hrad StrečnoŽilinskýStrečno
Hradné múzeum vo FiľakoveBanskobystrickýFiľakovo
Hudobné múzeum SNM, Kaštieľ v Dolnej KrupejTrnavskýDolná Krupá
Kaštieľ a archeopark Hanušovce nad TopľouPrešovskýHanušovce nad Topľou
Kaštieľ a letohrádok Dardanely v MarkušovciachKošickýMarkušovce
Kaštieľ StropkovPrešovskýStropkov
Krajské múzeum v PrešovePrešovskýPrešov
Literárne a hudobné múzeum ŠVK, Banská BystricaBanskobystrickýBanská Bystrica
Múzeum Bojnice, SNMTrenčianskyBojnice
Múzeum Červený Kameň, SNMBratislavskýČastá
Múzeum dopravy v BratislaveBratislavskýBratislava
Múzeum holokaustu v Seredi, SNMTrnavskýSereď
Múzeum kultúry Chorvátov na Slovensku SNM, BratislavaBratislavskýBratislava
Múzeum kultúry Chorvátov na Slovensku SNM, BratislavaBratislavskýBratislava
Múzeum kultúry karpatských Nemcov SNM, BratislavaBratislavskýBratislava
Múzeum kultúry Maďarov na Slovensku SNM, BratislavaBratislavskýBratislava
Múzeum Ľudovíta Štúra SNM, ModraBratislavskýModra
Múzeum mesta Bratislavy - Faustova sieň, Stará radnicaBratislavskýBratislava
Múzeum mincí a medailí, KremnicaBanskobystrickýKremnica
Múzeum rusínskej kultúry SNM, PrešovPrešovskýPrešov
Múzeum Slovenských národných rád SNM, MyjavaTrenčianskyMyjava
Múzeum SNP, Banská BystricaBanskobystrickýBanská Bystrica
Múzeum Spiša v Spišskej Novej VsiKošickýSpišská Nová Ves
Múzeum špeciálneho školstva v LevočiPrešovskýLevoča
Múzeum ukrajinskej kultúry SNM, SvidníkPrešovskýSvidník
Múzeum vo Svätom AntoneBanskobystrickýSvätý Anton
Múzeum židovskej kultúry SNM, BratislavaBratislavskýBratislava
Nitrianska galéria, NitraNitrianskyNitra
Novohradské múzeum a galéria v LučenciBanskobystrickýLučenec
Oravská galéria v Dolnom KubíneŽilinskýDolný Kubín
Pohronské múzeum v Novej BaniBanskobystrickýNová Baňa
Ponitrianske múzeum v NitreNitrianskyNitra
Slovenské národné múzeum v MartineŽilinskýMartin
SNM - Sídelná budova a Prírodovedné múzeum, BratislavaBratislavskýBratislava
Solivar v PrešovePrešovskýPrešov
Spišský hradPrešovskýLevoča
Tatranská galéria v PopradePrešovskýPoprad
Tekovské múzeum v LeviciachNitrianskyLevice
Turčianska galéria v MartineŽilinskýMartin
Vlastivedné múzeum v GalanteTrnavskýGalanta
Východoslovenské múzeum, KošiceKošickýKošice
Záhorská galéria Jána Mudrocha SenicaTrnavskýSenica
Záhorské múzeum v SkaliciTrnavskýSkalica
Žitnoostrovské múzeum v Dunajskej StredeTrnavskýDunajská Streda






Noc múzeí a galérií

Najlepšie zľavy v Bratislave a okolí

Bratislava CARD City&Region je oficiálnou destinačnou turistickou kartou, ktorá vám umožňuje spoznať a zažiť to najlepšie, čo mesto Bratislava a región ponúkajú.
  • voľný vstup do múzeí a galérií
  • bezplatná prehliadka
  • neobmedzená doprava
  • ďalšie zľavy do výšky 50%
Kúpiť online


Instagram

#bratislavaregion
Sleduj @bratislavaregion.travel a vlož do svojich fotiek hashtag #bratislavaregion.
Najlepšie fotky pridáme na náš účet!
Viac z Instagramu